сряда, 4 юли 2007 г.

За блоговете 1: отправна точка

Най-важното нещо за един блог е да има стил.
Най-важното нещо за един блог е авторът да знае кой е.
Най-важното нещо за един блог е честото обновяване.
Най-важното нещо за един блог е...

И това може да продължава още дълго. Кое е най-важно за една вкусна супа - продуктите или подправките, когато знаем, че без едно от двете тя вече няма да е вкусна? Да спретнем скромна древнокитайска класификация на супата. Тя бива:
- На прах, ставаща готова за 5 минути: Блогове с дизайн по шаблон в масови блог-хостинг сайтове. Блогове, в които можеш да обновяваш лесно, дори от телефона си за секунди.

- Сготвена от експерти по супите: Специализирани блогове - за екология, икономика, корпоративни и на всякакви специфични теми.

- Направена от каквото има в хладилника на всеки от нас: Лични блогове.

- Продаваща се на хиляди хора: Блогове, които печелят от читателите си.

- Поднесена лично и само за най-близките ни: Блогове, четени от много тесен кръг хора.

Този списък също може да продължава. Едва ли може да се обобщи как трябва да започне един блог, независимо от вида му. Корпоративните блогове например обикновено се намират на сайта на самата компания и се стараят да изразяват и допълват нейния стил. Докато за хората, които създават личен блог, невинаги е ясно с каква цел започват. И не казвам, че трябва да бъде - насърчавам всеки да създаде свой блог, без значение какви пречки или лични задръжки има. Някъде по пътя могат да бъдат определени истинските идеи, които всъщност си заслужават да им посветим блога си, истинските съставки на собствената ни супа, която е уникална и носи отпечатъка на нашите офлайн личности. В този ред на мисли, тази серия текстове ще бъде насочена към хора, желаещи да направят личния си блог по-добър.

Когато започваме, не трябва да ни спира нито едно от правилата, формулирани в началото. Това са просто насоки за различни аспекти на блогването.

Няма нужда да имате добър стил, за да създадете свой блог.
Няма нужда да знаете кой сте.
Няма нужда да обновявате често.

Но пък помага!

Ако в началото не разполагаме с всички елементи, може да ги придобием с течение на времето. (Като, ъм, продукти за супа? Добре де, оставям супената метафора на мира).

4 коментара:

nousha каза...

Обаче като начало трябва да се дефинират критерии за това какво е "добър" блог, та да може да се направи "по-добър". Кое определя един блог като добър?

Zmei каза...

Идеята ми не е да съдя категорично, а да давам насоки. Нека приемем нечий блог, колкото добър или лош е той в момента, като отправна точка. И да видим какво може да се направи, за да се подобри като цяло:). От една страна това е просто моята идея за нещата. От друга - продукт на години четене и анализиране на блогове, което си мислех, че е в най-добрия случай забавление, а в най-лошия - изгубено време. Сега е моментът тези разсъждения да влязат в употреба. Не искам никой да се съобразява. Ако някой извлече полза, мога само да се радвам.

nousha каза...

Да де, нищо лошо не съм казала, а че трябва да има някаква яснота какво е "добър" блог, иначе как ще знае читателят дали това, което за теб "подобрява" блога, за някой друг не го "влошава"? Не се заяждам, да поясня.

Zmei каза...

Идеята ти ми допада, аз не съм видял заяждане в твоите думи. Благодаря за коментарите, вече пиша чернова за това какво за мен е добър блог. Чудя се дали да не добавя и един disclaimer, че това си е лично мнение:)