понеделник, 18 декември 2006 г.

Никой вече не чете книги

"Забрави Плажът", казва ми тогава Боби и добави "Нашата игра трябва да се случи тук".

Още на следващата сутрин, неделя, обличаме новите дрешки и си зализваме косите с много гел. Аз взимам и един чадър, който би отивал на някой джентълмен от роман на Удхаус. Слизаме в пустеещата метро станция "Западен парк" и заставаме пред апаратите за преминаване. Стоим усмихнати една-две минути, колкото лелката, продаваща билети, да се зачуди дали ни има нещо на главите. После по звука разбираме, че идва влакче и когато вече влиза на перона, прескачаме преградките и се затичваме надолу по стълбите. Качваме се точно след сигнала "Внимание, вратите се затварят". През прозореца се вижда запъхтяния охранител, който дори не е стигнал до края на стълбите - явно го мързи да се занимава с нас. Устните му се движат в стил Христо Стоичков след пропуснат удар.

Вече не могат нищо да ни направят. Смесени с тълпата и порядъчно изглеждащи, никой не би се усъмнил на следващите станции, че сме нередовни пътници. И да се усъмняха, не се сещам какво толкова могат да ни направят, но важното в случая е, че си пътуваме без проблеми. Записваме разписанието, и в понеделник повтаряме същото от станция "Люлин", само че в ранния следобед, за избегнем тълпите работещи пчелички. Както се досещате - нула предаване на информация от спирка на спирка. Въпреки че стоим пред апаратчетата поне две минути, преди да преминем към действие, никой не желае да ни разпита какви сме и за какво се борим.

След още едно кросче от станция "Сердика", решаваме, че вече не ни е гот просто да се возим без билет. Трябва да измислим нещо друго. Късметът е ключов фактор тук, защото следващата събота на смяна в "Западен парк" е същата лелка от първото ни изпълнение. Ако просто си купим билети и минем, никога няма да ни разпознае - и без това говори по телефона, когато слизаме на спирката. Но ние чинно изчакваме лелята да приключи, да се вгледа в нас и да придобие чудесно и неописуемо с думи изражение. Тя понечва да излезе от кабинката. Ние започваме да пеем с пълно гърло "Тих бял Дунав се вълнува", като аз дирижирам с чадъра. Лелката се разкрещява и охранителят вижда от отсрещната кабинка, че има нещо. Този път не побягваме, не и преди да си изкараме песента докрая, докато дебелият униформен ни блъска към изхода. После влакчето идва и драматичната гонитба се повтаря.

Отново победа. Но за да бъде войната наша, ни трябва разгром, обявява Боби по-късно в кафето. И ето ни на другата сутрин отново в метрото, със "Зайченцето бяло" на уста. Никога не бих направил това нещо сам - не ми стиска. Между другото, убеден съм, че ще ни арестуват и бият в най-близкото районно, или нещо такова. Но само ни водят в една бяла стаичка с алуминиева дограма и ни четат дълго конско. Искат ни документите, естествено - нямаме лични карти. Дебелият охранител ни псува на майка, заплашва ни, че ще се обади в полицията да ни приберат поне за едно денонощие, че да ни дойде акълът в главата. После пиша на един лист, че се казваме Евгени Иванов Онегин и Бойчо Борисов Огнянов, много съжаляваме за това, което сме направили, и ще се поправим, само да не се обаждат на майките ни.

Психологическото предимство е на наша страна, и двамата младеем и никой не би могъл да предположи, че под крехките ни младежки лица (някои 15 годишни имат повече брада) се крият закоравели двайсет-и-годишни нередовници.

Пускат ни да си ходим, разбрани хора. Повече никой не вижда Евгени Онегин и Бойчо Огнянов да се возят на софийското метро без билет.

7 коментара:

Анонимен каза...

А вие г-н Огнянов или г-н Онегин сте? За да знаем как да се обръщаме :-)

Zmei каза...

За вас Змеев, ако държите на официалностите, или Змей ако не. Като в Тра-ла-ли, тра-ла-ла, Змей се вози на кола. Но както казах, никой вече не чете книги.

Анонимен каза...

Фаворитско!

Zmei каза...

Благодаря за коментара, Ентусиасте!

Стоян Христов каза...

Евала, човече! Само ми кажи, че цялото е истина и веднага ще ти повярвам. Много приятно разказваш.:)
И се отречи трикратно от скверните слова, че никой не чете книги! Може би четем малко, но все пак сме наясно откога започват понеделниците...
Поздрави за блога!

Zmei каза...

Здравей, Цонко! Хехе, разконспирира ме за понеделниците, не знам дали подсказката е била особено трудна:) Абе има хора, които четат, но оставаме все по-малко - това ме тревожи. Ставаме като някакви маргинали-хипари пред множеството, за което и едно списание да разгърнат, пак ще е постижение:)

Стоян Христов каза...

Прав си, обаче аз (а мисля, че и ти) не живея заради множеството, а въпреки него. И оттук следва, че какво прави множеството не ме вълнува много-много. А пък твоето определение за четящите много ми заприлича на дефиницията за киберпънк и в тая връзка не мога да се въздържа и да не ти препоръчам шедьоврите на Уилям Гибсън. Ако случайно още не си ги чел, разбира се..;)