петък, 5 септември 2008 г.

За другите и Chrome.

Наскоро инсталирах четири нови браузъра - най-пресен е Chrome на Google, преди това Safari, Flock и Firefox 3.0. Не съм го направил с умисъл после да сравнявам, но това се налага някак естествено.

Проблемът ми с предишната версия на Firefox беше нейната тромавост. Нямах твърде много плъгини, и сега нямам, но въпреки това Firefox 2. незнам.си.колко харчеше ужасно много ресурси, а в някои сайтове с повечко флаш забиваше след известно време.

Очаквах промяна във Firefox 3, и я има, макар и скромна. Нещата са една идея по-бързи, но все пак това остава основният консуматор на ресурси, повече дори от Photoshop.

За Safari мога да кажа само, че стои по-адекватно на Mac. Safari под Windows не ми пасва особено, да не говорим, че има неща (специфични секции от сайтове), които не показва, а работят под Firefox и глупавия IE. За Mac - Safari ми се струва най-доброто, даже ми изглежда, че върви по-бързо отколкото под Windows.

Flock - не съм го ползвал достатъчно, инсталирах го просто за да опитам. Не ме впечатли с нищо кой знае какво - нали не съм "социален" блогър - а това все пак е "социалният браузър". Сигурно е удобно, ако искаш да публикуваш мислите си в 20-30 сайта едновременно или нещо такова, но при мен не е яко. Програми като Flock са създадени само и единствено за лични компютри - да си ги организираш както само ти искаш. Ами домашният компютър, или този в работата? Не искам някой от офиса да седне да свърши нещо на моя комп, и да види пиянските ми снимки във facebook, примерно.

И накрая - Chrome.

Плюсове:

- Името го асоциирам с "Изгарянето на Хрома" (не съвсем точен превод на Burning Chrome)
- Харесва ми разположението на табовете отгоре
- Това, че можеш да превърнеш лесно таб в прозорец, и обратно
- Допада ми идеята за комбиниране на адрес бар със търсене, не знам доколко ще е успешно
- Идеята за помнене на най-посещаваните страници и предлагане на бърз, лесен и визуализиран достъп до тях, всеки път, когато отвориш празен таб, има голям потенциал
- Работи адски бързо - изглежда схемата за оптимизиране на ресурсите работи
- Сигурно има куп вълнуващи неща, които не съм открил


Минуси:


- Помненето на най-посещаваните сайтове и показването им в празен таб е потенциално опасно, ако зареждам сайтове, които не искам колегите ми да виждат (и нямам предвид порно). Има някаква опция да не помни къде ходя, но не съм я разцъкал - звучеше ми сложно.
- Без да ме пита, браузърът се инсталира на български. Това е ново, непривично и леко кофти - "Нов раздел", "Повторно зареждане", "Дублиране". Кво? Всяка програма си има свой превод, а това е дяволски досадно.
- Изненадваща грешка: Написал съм някакъв текст в wordpad. Отварям Gmail, и във все още празното поле за писмо, кликам с десния бутон.... И вместо опция да paste-на копираното, излиза контекстното меню, което се вижда на всяка страница - с опции да ти покаже кода и т.н. Изрично кликам с левия бутон на мишката в полето за писмо, после пак с десния - отново същото неуместно меню. Чак когато тракнах два-три интервала, и ги избрах с мишката, десният бутон доведе до необходимото меню. Е, можех и с контрол+V, но въпросът е принципен.
- Споменатите по-горе специфични неща, непоказани от Safari, и Chrome не ги показа. Какво им е толкова специфичното, щом Firefox и IE ги показват, не знам...

Като цяло Хромът ми е най-интересен, и ще му дам шанс най-дълго. Може точно той да се окаже търсеният по-лек заместител на Firefox. Необходимо е да спомена също, че тествах браузърите на бавни машини - искам бързодействие, а не да трябва да си ъпгрейдвам компютъра заради браузър.

Няма коментари: