вторник, 5 юни 2007 г.

Нещо и за Iron Maiden

Отидох сам на концерта на Iron Maiden в София. Наблюдавах внимателно всичко, което става. Изкефих се.

Малко са групите, които могат да съберат толкова фенове за един концерт у нас. По приблизителна преценка имаше около 35 000 човека. Металика събраха към 40 000 през 1999, което си е постижение за онова време, а другият 40 хиляден концерт беше на Depeche Mode миналото лято.

Не съм тотален метъл фен, но все пак смятам, че имаше много какво да се види. Такива големи групи могат да са за пример - как едни хора творят заедно толкова години и вече отдавна са постигнали "звезден" статус, и все пак продължават да се раздават изцяло. Ей сега си представих как някой от нашите велики и неземни изпълнители отива на концерт на Iron Maiden или сравнима по величие група, получава внезапно просветление, и се отшелва да гледа лами в Хималаите, защото не може да понесе факта, че никога няма да стане толкова добър.

Но това, което липсва на българските музиканти, си е тема за отделен пост. Далеч съм от мисълта да пръскам безсмислена омраза срещу тях, просто ми е тъпо, че нямаме и един нов музикант или група, поне една харизматична личност в последните 20 години.

А Iron Maiden бяха чудесни. Яки декори, осветление и шоу, а сценичното поведение на Брус и другите беше фантастично и затрогващо. Човече, когато се появи Еди, изкараха цял танк на сцената! Феновете, като изключим купищата зверски пияни хора, също бяха много на ниво. Сигурен съм, че групата се е накефила, както почти всички, които някога са правили концерт в България. Магията десетки хиляди хора да пеят в едно гърло е неописуема, затова спирам с опитите си да я опиша.

Магия и толкова!

1 коментар:

/ каза...

Беше неповторим концерт, макар и еднакъв с другите от турнето до последното движение на музикантите. Гледай някой от другите концерти от това турне и ще видиш колко е заучено всяко едно помръдване, жест, смях и лице. И все пак - това си беше нашият концерт на Мейдън и беше прекрасно!